Călătorul care străbate şoseaua dinspre Iaşi spre Paşcani este plăcut impresionat, la intrarea în localitatea Tg. Frumos, de un edificiu important, Liceul Special ,,MOLDOVA’’. Înfiinţată în anul 1961, această instituţie a fost destinată instruirii şi educării copiilor cu deficienţe de vedere, cu vârste cuprinse între 7-18 ani, de pe raza celor opt judeţe ale Moldovei.
Pentru început, şcoala a purtat denumirea de Şcoala specială generală pentru nevăzători. În anul 1999, în urma demersurilor făcute la MEN, şcoala noastră şi-a schimbat titulatura în Şcoala ,,Moldova’’ pentru deficienţi de vedere, iar din septembrie 2004 până în ianuarie 2013 a purtat numele de Liceul pentru elevi cu deficienţe de vedere cu clasele I – XII « Moldova ».
Clădirea iniţială a fost improprie unei unităţi şcolare, fiind destinată Miliţiei raionale Tg. Frumos din acel timp. Cu unele modificări, această clădire a funcţionat ca şcoală generală pentru clasele I-IV. La început, şcoala avea înscrişi 43 de elevi de diferite vârste şi un număr de opt cadre didactice, cu o pregătire profesională ridicată, unele dintre cadrele didactice fiind nevăzătoare. În urma unor insistenţe la minister, în 1965 s-a obţinut aprobarea pentru a se continua şcolarizarea copiilor deficienţi de vedere şi la gimnaziu. În 1971 s-a dat în folosinţă noul corp de clădire, care în 1998 a fost mansardat în parte, pentru a mări spaţiul de cazare în internat. Inimosul colectiv de cadre didactice de la începutul funcţionării şcolii şi care s-a completat pe parcurs, a muncit cu dăruire, reuşind să facă astfel încât elevi ai şcolii noastre să devină la rândul lor profesori la toate şcolile pentru copii cu deficienţe de vedere din ţară.
De-a lungul anilor, şcoala noastră s-a implicat în toate activităţile cultural-artistice (spectacole, concursuri locale, judeţene şi naţionale) şi sportive (concursuri de şah la nivel local şi naţional). Graţie unor cadre didactice care au lucrat la şcoala noastră – profesor de limba şi literatura română George Cârligeanu – Bitu şi învăţător Aurel Bulancea – copiii nevăzători din toată ţara învaţă tainele scrisului şi cititului Braille şi astăzi din abecedarul alcătuit de cei doi. Accesul nevăzătorilor la computer şi, implicit, la Internet, este o achiziţie importantă pentru şcoala noastră, fapt realizat cu ajutorul Fundaţiei VISIO din Olanda şi al M.E.C.T.S. Aşadar, calculatorul – un vis minunat a devenit o realitate şi pentru cei fără vedere. În acest lăcaş de cultură şi educaţie soarele răsare şi pentru nevăzători.